Nieuwbouw Noorderhaven

Ten noorden van het spoor is een nieuwe woonbuurt in aanbouw: Noorderhaven. Een buurt met koop- en huurwoningen, kantoren, parken, pleinen, een haven en meer. Het grootste deel van de geplande 1.100 woningen is af. Op www.noorderhavenzutphen.nl ziet u welke woningen er nog komen in deze nieuwe wijk. En hoe u een woning kunt kopen of huren.

Meer groen

We werken op dit moment aan de afronding van de wijk. Zo start in het voorjaar van 2024 de aanleg van het waterplein vlak bij het station. Daarnaast pakken we ook nieuwe uitdagingen op, denk hierbij aan meer ruimte voor groen – soms ten koste van parkeerplaatsen.

In de Noorderhaven, Statenbolwerk en langs het Ettergerpark zijn het afgelopen jaar veel bomen en struiken bijgekomen. Bewoners konden hierbij zelf kiezen uit verschillende bomen- en plantensoorten.

Samen de buurt opfleuren

Er zijn nog meer manieren om samen de buurt op te fleuren. Bijvoorbeeld met een tuintje om de ondergrondse container. Dat zorgt voor meer groen en minder afval naast de container.

Of adopteer een bloembak. De bloembak van cortenstaal heeft een afmeting van 150x75x75 cm. Wij vullen ze met grond en u zorgt, bijvoorbeeld samen met uw buren, voor de bloemen en planten en het onderhoud. We kijken hierbij wel of er voldoende “openbare” ruimte beschikbaar is op de stoep en we houden rekening met een goede spreiding in de wijk. Interesse in een adoptiebloembak? Mail naar info@zutphen.nl.

Foto van nieuwbouw met op straat een bloembak die geadopteerd kan worden, met bloeiende planten erin.

Geveltuinen: groen op je stoep

De gemeente Zutphen nodigt inwoners uit om bij hun woning een geveltuintje aan te leggen. Een geveltuin is een smalle groenstrook aan de straatkant, direct tegen een gevel, muur of afscheiding. Geveltuinen brengen kleur en avontuur in de straat en maken de sfeer zo groener en vrolijker. Dieren, zoals vogels, vlinders en bijen voelen zich er thuis. Ook kinderen vinden het vaak leuk om te helpen met aanleg en onderhoud. Lees meer over de mogelijkheden.

Openbare ruimte Kade Zuid

Aan de IJssel en rondom de jachthaven in Noorderhaven maken we de contouren van de oude stadsrand zichtbaar. Ook hier krijgt de openbare ruimte een groene inrichting. Een plein met bomen, bloeiende planten en ruimte om te zitten markeert de kop van de jachthaven.

Hier komt ook het kunstwerk Baken II. Op een promenade op de dijk en aan het water kun je heerlijk wandelen. Je kijkt hier mooi uit over de IJssel. Langs de zuidkant van de jachthaven komt een strook met bloeiende planten, verwoven met de oude spoorlijn die hier lag.

De inrichting van de Noorderhavenstraat en Noorderhavenkade vordert gestaag. Aannemer Sallandse Wegenbouw is in april 2024 begonnen met de werkzaamheden. De definitieve inrichtingstekeningen zijn nu klaar. U kunt ze via de link hieronder downloaden.

Bezwaarprocedure

Begin april 2024 heeft de gemeente voor deze werkzaamheden de tekeningen gedeeld met bewoners en voor de werkzaamheden een vergunning aangevraagd. Daarna hebben verschillende bewoners een bezwaar ingediend tegen de plannen.

De bezwaren gingen over op de plaatsing van bomen, vuilcontainers, parkeervakken, fietsnietjes (beugels om de fiets tegenaan te zetten) en het wegprofiel. In mei en juni zijn twee hoorzittingen geweest en zijn de projectleiders van de gemeente bij enkele bewoners op huisbezoek geweest om de situatie ter plaatse te bekijken.

De bezwarencommissie van de gemeente heeft hierna, namens het college van burgemeester en wethouders, een beslissing op het bezwaar genomen. Het plan is op enkele punten aangepast. Zo is er meer groen gekomen in plaats van verharding. En op enkele locaties zijn enkele bomen weggelaten. Bezwaarmakers zijn hierover geïnformeerd. De tekeningen geven het definitieve plan weer.

Bekijk het ontwerp Openbare ruimte Kade Zuid (pdf, 3 MB)

Stationsplein Noorderhaven

Ook op het stationsplein aan de kant van Noorderhaven komt meer groen. Samen met de ‘ambassadeurs toegankelijkheid’ is een eerste schetsontwerp gemaakt. Hierin staan veel bomen en struiken. Daaromheen zijn zitranden, waarop je bijvoorbeeld een broodje kunt eten voordat je op de trein stapt. Ook wordt de helling begaanbaar voor rolstoelers. Er blijft ruimte om met de auto iemand af te zetten bij het station.

Bekijk het schetsontwerp (pdf, 24 MB).

Waterplein Noorderhaven “hart van de wijk”

Een aantrekkelijk plein voor de hele buurt. Waar je een praatje maakt met elkaar, kunt rennen en spelen. Op deze plek in Zutphen lag vroeger water. In het ontwerp komt dit op drie manieren terug.

Aan één kant komen fonteintjes uit de grond en aan de andere kant komt een verhoogde waterbak. Daartussen loopt als een soort minirivier een gootje. Zo kun je het water op verschillende manieren beleven. Je kunt er met blote voeten in lopen of het met je handen aanraken, ook vanuit een rolstoel.

Zitranden en banken bieden alle ruimte om op het Waterplein een boekje te lezen of met je benen omhoog in de zon te liggen. Daarnaast komt er veel groen. Het belooft heel mooi te worden.

Bekijk het ontwerp van het waterplein (pdf, 3 MB)

Zwaanpark en omgeving

De wijk Noorderhaven is bijna klaar! Heijmans werkt aan de realisatie van de drie woontorens van Pracht. Als de bouw klaar is, richt de gemeente de openbare ruimte in van het Zwaanpark en het Wijershof.

Ook leggen we dan de laatste delen van het Glacis en de Schamperdijkstraat aan. Het voorlopig ontwerp voor de openbare ruimte hebben we op de inloopbijeenkomst van 24 juni jl. aan de buurt laten zien.

De gemeente bekijkt de input van de inloopbijeenkomst en werkt nu aan het definitief ontwerp. In het voorjaar van 2025 willen we, nadat de laatste woontoren van Pracht is opgeleverd, beginnen met de aanleg.

Lichtontwerp Zwaanpark (pdf, 2 MB)
Beplanting Zwaanpark (pdf, 17 MB)

Bekijk het voorlopig ontwerp Zwaanpark en omgeving (pdf, 2 MB)

Op de hoogte blijven

Ongeveer twee keer per jaar verschijnt het Noorderhaven Nieuws. Alle inwoners van Noorderhaven krijgen deze nieuwsbrief in de brievenbus. Krijgt u de nieuwsbrief niet maar wilt u wel op de hoogte blijven? Stuur dan een mail naar info@zutphen.nl t.a.v. Christel Scheffer.

Wijkteam Noorderhaven

Heeft u vragen of loopt u ergens tegenaan in de wijk? Misschien kan het wijkteam Noorderhaven meedenken over een oplossing. Het wijkteam houdt zich vooral bezig met de leefbaarheid in Noorderhaven. Meer informatie vindt u op www.wijkteamnoorderhaven.nl en op Facebook.

Beleef Noorderhaven

Duik eens in de geschiedenis van Noorderhaven! Dat is ook leuk voor kinderen. Op verschillende plekken in de wijk staan luisterwielen: draai aan het stuurwiel en er start een kort hoorspel. Zo kom je meer te weten over bijvoorbeeld de gezonken Stadts Aeck, de Kostverloren en het galgenveld…

De locaties van de luisterwielen:

  • Van boter tot feesten in het Koelhuis: hoek Coenensparkstraat/Noorderhavenstraat
  • Van galgenveld tot houtzaagmolen: Schamperdijk
  • Wonen bij de gasfabriek: einde Schamperdijk
  • Groen in de stad: hoek Coenensparkstraat/contrescarp (talud aan de buitenzijde van de gracht)
  • Botten en beenderen voor de Lijmerij: Lijmerij
  • Zutphens jongste wijk Noorderhaven: hoek Noorderhavenstraat/Groote Bolwerk
  • Stevige vesting tegen de Spanjaarden: hoek Statenbolwerk/Dreef
  • De gezonden Zutphense Stadts Aeck: Ettegerpark
  • De Kostverloren in de 80-jarige oorlog: Kostverloren (centrumzijde)