Water en het klimaat

De klimaatverandering zorgt ervoor dat we goed nadenken over hoe we willen leven met water: nu en in de toekomst. Daarin heeft de gemeente een rol, maar u kunt zelf ook veel doen.

Water speelt een belangrijke rol in Zutphen en Warnsveld. Dat komt door de ligging aan de IJssel en de Berkel. Maar water is ook op andere manieren aanwezig in de gemeente. Wij willen er, samen met de waterschappen Rijn en IJssel en Vallei en Veluwe, voor zorgen dat water in Zutphen zo min mogelijk overlast veroorzaakt. Maar ook dat het schoner wordt en leuker om te gebruiken en van te genieten.

Dat doen we onder andere door:

  • Een gescheiden rioolsysteem, waarbij schoon regenwater niet wordt vermengd met vuil water uit gebouwen.
  • Te zorgen voor veel groen in de gemeente. Groen zorgt voor een beter milieu, minder luchtvervuiling en minder geluidshinder. Het zorgt voor veel planten en dieren en geeft verkoeling in warme periodes. Ook blijken mensen zich fijner te voelen als zij wonen, werken en recreĆ«ren in een groene omgeving.
  • Inwoners te vragen regenwater dat op hun huis of erf valt, niet af te voeren naar het riool (lees hier meer over op de pagina Regenwater gebruiken in de tuin). Maar het water bijvoorbeeld op te vangen in regentonnen of naar de tuin te laten gaan waar het langzaam in de grond kan zakken. Hiervoor kunt u subsidie vragen.

Weet van water

Waterschap Rijn en IJssel maakt de website Weetvanwater.nl. Hier leest u over water in huis, in de tuin, in de buurt en in uw bedrijf. Met veel tips over hoe u water schoon kunt houden, het riool goed kunt gebruiken, water kunt besparen, regenwater kunt gebruiken enzovoorts.